Olen kokkaillut bataatti-lehtikaalipataa erilaisille ruokailijoille kotona, tulilla ja kuten tällä kertaa – Kuusamossa Mimer Stove -retkikeitinsetillä. Ruoka-annos on aina saanut lämpimän vastaanoton ja yllättänyt ruokailijat täyteläisyydellään ja ravitsevuudellaan. Tällä padalla pysyy nälkä loitolla kauan ja retkeilystä voi nauttia pidempään ilman mahan murinoita.

Tämä vegaaninen pata taittuu kokattavaksi niin kotihellalla, retkikeittimellä kuin nuotiollakin.

Kaikki padan aineet saa muokattua mukaan myös pidemmälle vaellukselle. Viikon vaelluksen kulinaarinen kohokohta voi olla väsyneen reissaajan retkikeittiön tuotos.

Lisää lämpöä ja potkua saa pataan lisäämällä chiliä oman maun mukaan.

Tällä kertaa tosiaan retkikeittiö rakennettiin kevättalven täyttämään Kuusamoon. Lunta oli kainaloihin asti paikoittain. Kaivoin siis itselleni kuopan, jolloin retkikeittiön “pöytätaso” jäi itselle sopivalle ergonomiselle korkeudelle!

Katsotaanpa siis, mitä tarvitset tämän retkiruuan valmistamiseen ja miten niitä voisi ’keventää’ tai muokata pidemmälle retkelle sopivammiksi.


Jos kokeilet pataa kotiliedellä, sinulta  varmasti löytyy jo kaikki tarpeellinen.

Retkellä kokkailuun tarvitset retkikeittimen. Se kannattaa valita omiin tarpeisiin sopivaksi. Käytin padan valmistuksessa Mimer Stove -settiä, joka on mielestäni erittäin kompakti ja kattava  kokonaisuus etenkin aloittelevalle retkikokkailijalle. Sen isoimmalla kattilalla keittelee sapuskat hyvin jopa neljälle hengelle, mutta en koe sitä liian isoksi lyhyemmille sooloretkillekään.

Nuotiokattila on parempi vaihtoehto padan valmistamiseen nuotiolla tai risukeittimellä.

Oma luottoretkipuukkoni on Marttiinin Jätkänvuolu. Muuta en pahemmin ole toistaiseksi kaivannut.

Näiden lisäksi tarvitset:

  • Puukon. Itse en ole toistaiseksi kaivannut muuta, kunhan Marttiinin Jätkänvuolu on löytynyt lantiolta. 
  • Työvälineen sekoittamiseen esim. Kupilkan Sporkin ,joka sietää hyvin kuumaa ja on tarpeeksi pitkä.
  • Tulentekovälineet esim. kovassa tuiskussakin toimivan Primus Power Lighterin ,josta on itselleni tullut luottokumppani.
  • Leikkuualustan ja tarjoiluastian
  • Vesipullon, josta löytyy mittataulukko. Se helpottaa kovasti kokkausprosessia.
Padan raaka-aineita.

RESEPTI (2-3 henkilöä)

  • 1 keskikokoinen bataatti
  • 1-1,5 desiä linssejä (punaisilla kauniimpi lopputulos)
  • 1 keskikokoinen keltainen sipuli
  • 1 purkki kookoskermaa tai maitoa (n.2dl)
  • Nippu lehtikaalia
  • 3 kpl valkosipulin kynsiä (maun mukaan)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • Oliiviöljyä tai muuta rasvaa paistamiseen (n. 4 rkl)
  • Jauhettu korianteri (1 tl)
  • Jauhettu kumina (1 tl)
  • Kurkumajauhe (1 tl)
  • Chilijauhe (0.5 tl) ja/tai 1 tuore chili (maun mukaan)
  • Suola ja pippuri.
  • N.3dl vettä

Lisukkeeksi limesiivuja ja vaaleaa leipää esim. rieskaa, jotka luovat ateriasta kokonaisuuden. Tuoretta chiliä ja korianteria koristeluun.

Raaka-aineita talvisessa retkikeittiössä.

Reseptin ’kevennys’ pidemmälle retkelle:

  • Korvaa kookosmaito kookosmaitojauheella, johon lisätään vain vesi kokkaushetkellä.
  • Kuivaa bataatti, sipulit ja lehtikaali ennen reissua mukaan.
  • Puolita raaka-aineiden määrä soolokokkailua varten.
  • Ota oliiviöljyä mukaan pieneen purkkiin vain tarpeeseen.
Pata porisemassa.



VALMISTUS (n.20-30 min)

  • Lorauta kattilaan oliiviöljy ja lisää pieneksi pilkottu sipuli, kuullota hetki.
  • Lisää sipulin joukkoon pieneksi murskattu valkosipuli, korianteri, kumina, chili ja kurkuma. Sekoita ja anna mausteiden ”lämmitä” hetki.
  • Lisää joukkoon pieneksi kuutioitu bataatti ja sekoita mausteet tarttumaan siihen kiinni. Lisää ripaus suolaa ja pippuria.
  • Lisää joukkoon vesi, linssit ja kasvisliemikuutio. Varmista sekoittamalla, että saat kaikki mausteet pohjasta irti nesteeseen. Anna porista miedolla lämmöllä n. 15 min, kunnes bataatit ovat pehmeitä ja linssit imeneet osan vedestä itseensä. Nestettä pitäisi nyt olla jäljellä enää hyvin vähän.
  • Lisää joukkoon kookoskerma ja hyppysellinen suolaa, sekoita ja anna porista hiljalleen n. 2-3 min.
  • Poista lehtikaalin varsi ja silppua se. Lisää kaali padan joukkoon, sekoita ja anna hautua kannen alla muutama minuutti.

Koristele chilillä ja tuoreella korianterilla tai lehtikaalilla

Terveellistä, täyttävää, helppoa ja vegaanista!
Valmis lämmin pata Kuusamon retkikeittiöstä.

Aiotko kokeilla reseptiä?